وش کار دستگاههای جوجه کشی
دستگاه جوجه کشی
اتومبیل یا دستگاه جوجه کشی به وسیله ای اطلاق می شود که قابلیت ایجاد شرایطی مشابه با آنچه پرنده ی مادر بطور غریزی برای تبدیل تخم ها به جوجه فراهم می نماید را داشته باشد ، شرایطی که هر تخم نطفه داری در آن قرار بگیرد در وقت معین ی بسته به نوع پرنده به جوجه تبدیل خواهد شد این شرایط عبارتند از :
۱- دمای کافی و یکنواخت
۲- رطوبت کافی یکنواخت
۳- چرخاندن تخم ها جهت پیشگیری از چسبیدن به پوسته
۴- تهویه ی مناسب
پس هر دستگاه یا اتومبیل جوجه کشی برای تبدیل تخم به جوجه می بایست شرایط فوق را دارا باشد .
::: تامین تنظیم دما در اتومبیل جوجه کشی :::
گرما مورد نیازدر اتومبیل جوجه کشی از قدیم به روشهای مختلف تامین شده است از سوزاندن فضولات حیوانات در اتومبیل های جوجه کشی مصریان باستان و مردم چین باستان گرفته تا پارافین و نفت الکل و آب گرم و قوت الکتریسیته که امروزه قوت الکتریسیته نسبتا در اکثر دستگاههای جوجه کشی بعنوان منبع تامین گرما مورد مصرف قرار میگیرد .
تنظیم دما هم با وسائل روشهای مختلف ی انجام می شده است , دریچه های تعبیه شده در بدنه اتومبیل های جوجه کشی قدیمی ابتدایی ترینشیوه تنظیم دما بوده هر چند روشهای متداولی بسته به نوع دستگاه مرسوم بوده و هست مثل ترموستات الکتریکی کپسول اتری ،کلید جیوه ای ، دماسنج جیوه ای ارتباط ی ، کلیدهای گرما ی الکتریک ( ترموستاتهای مکانیکی ) . . .
اما امروزه با پیشرفت روز افزون علم و تکنولوژی ترموستاتهای الکترونیکی با مدارهای ییچیده سنسورهای فوق حساس با کنترل دقیق دما تا ۲ دهم درجه ، کنترل دما در اتومبیل ها ی جوجه کشی را خیلی قابل اطمینان کرده هرچند بکار بردن این ترموستاتها تا میزانی تعرفه های تهیه و تولید دستگاه های جوجه کشی را بالا برده اما تا میزان قابل توجه ی میزان ریسک را کاهش داده و به نوعی کاربا دستگاههای مجهز به این ترموستات ها برای کاربر ان آسان تر شده است .
::: تامین تنظیم رطوبت در اتومبیل جوجه کشی :::
رطوبت یکی از عوامل تعیین کننده ی درصد خوب یت در جوجه کشی است فقط منبع تامین رطوبت آب است و تولید رطوبت از آب به روشهای مختلف ی امکانپذیر است در ابتدایی ترین نوع قرار دادن یک ظرف آب در اتومبیل جوجه کشی باعث ایجاد رطوبت می شود حال اگر بتوان سطح آب را بصورت معین ی تنظیم کرد و میزان آن را با یک رطوبت سنج آسان اندازه گیری کرد به نحو مطلوب تری میتوان بر رطوبت مورد نیاز فرآیند جوجه کشی نظارت داشت.
پاشش آب در محیط توسط ی پمپ مخصوص یا به کارگیری از مدارات الکترونیکی جهت تولید بخار سرد یا همان مه سازها یا رطوبت سازهای آلتراسونیک میتواندروش تاثیر گذار ی در تامین رطوبت مورد نیاز باشد .
::: چرخش :::
یکی دیگر از لازم ه های جوجه کشی موفق چرخاندن تخمها در زمانهای معین است ، بصورت طبیعی مشاهده شده است مرغ مادر به جهت پیشگیری از چسبیدن زرده به پوسته و کیسه هوای درون تخم بطور مبوسیله هر ۳۵ دقیقه اقدام به چرخش تخمها می نماید ، در مقیاس صنعتی اینکار را هر ۱ ساعت یکبار برای تخم مرغ هر ۲ تا ۴ ساعت یکبار برای تخم بلدرچین بوسیله ی موتورهای الکتریکی یا فشار جکهای بادی انجام میدهند روش مرسوم چرخش تخمها بدین ترتیب است که با توجه به قرار گرفتن سر کوچک تخمها بسمت پایین در شانه ی ویژه دستگاه جوجه کشی این شانه را ۴۵ درجه نسبت به افق تغییر زاویه داده و بعد از گذشت مدت زمان معین این تغییر زاویه ۴۵ درجه ای نسبت به افق را از طرف مقابل اعمال میکنند بایستی توجه داشت هر گونه چرخش باید به آرامی و بدون تکانهای شدید انجام پذیرد زیرا تکان شدید باعث آسیب به جنین شده و از میزان موفق یت در جوجه کشی میکاهد . هر چند چرخش بصورت دستی انجام میگیرد ولی به دلایل مختلف از عبارت موارد بهداشتی نوسانات دما رطوبت به علت باز شدن درب دستگاه توصیه نمی شود .