جاذبه های گردشگری استان خراسان رضوی
آثار تاریخی و باستانی
سلام دوستان عزیز. در این پست از سایت بناماندگار مسجد جامع نیشابور را بررسی و معرفی میکنیم. این مسجد، بزرگترین مسجد شهر نیشابور و کهنترین سازه بهجامانده در نیشابور امروزی است که کاربریاش تغییر نکرده است.مسجد جامع نيشابور از بناهاى قرن نهم هجرى قمرى است و صحن آنکه به شکل چهارگوش است، ايوانهاى بلند، شبستان و محرابى سنگى دارد و چندين کتيبه منظوم نيز در ديوارههاى آن باقى مانده است. کتيبهاى نيز از زمان شاهعباس اول صفوى، در سال ۱۰۲۱، در اين بنا نصب شده است. ایوان جنوبی این مسجد، بزرگترین ایوان است که ۱۹/۵ متر بلندا دارد که نقش مقصوره و شبستان است.
تا دهه دهه ۱۹۷۰ م، گلدسته داشته که برچیده شده است. در میان این شبستان، محراب اصلی جای دارد که با مقرنسکاری شده است. طاقنمای محراب فعلی ‚ یک نیم هشت ضلعی با ازارهای مرکب از کاشی آبی و سفید است که احتمالاً مربوط به دوره صفوی است. بالای محراب، سنگنوشته بازسازی (قاجاری) است و یک سنگنوشته قرآنی (تیموری) است که هردو به خط ثلث است.
کتيبه اصلى مسجد، منظوم و شامل دو بيت به خط ثلث است و بر روى ستون شبستان باقى مانده است. از اين کتيبه معلوم مىشود که بانى مسجد، پهلوان على نامى بوده است:
از پهلوان على ولد خاص نامــدار مانده اين بنا به شهر نيشابور يادگار
در سال هشتصد و نود و نه تمام جايى که هست سجده گه خلق روزگار
کتيبه منظوم ديگرى بر روى سنگ، در بالاى محراب نصب شده است. مفاد اين کتيبه حاکى از اين است که مسجد به دست عباسقلىخان نامى تعمير شده و به دست او، بناهايى به ساختمان اصلى مسجد افزوده شده است.
سه فرمان تاريخى از شاهعباس اول صفوى، در روى سنگ نقر شده و در ديواره اين مسجد نصب شده است. متن سه فرمان شامل لغو و تخفيف ماليات، رفع مزاحمت عمال دولتى از مردم و ساکنين نيشابور است. اين بنا تحت شماره ۳۱۷، در شمار آثار تاريخى ثبت شده است. منبع: تاپ توریسم،وب سایت گردشگری ایران
لینک مطالب پیشنهادی:
برخی از جاذبه های دیدنی و گردشگری شهرستان دزفول
آشنایی با آرامگاه فردوسی در مشهد مقدس